Quantcast
Channel: litettorp
Viewing all 150 articles
Browse latest View live

Min grå

$
0
0
Jag har semester nu och vägrar göra jobbiga saker. Det som inte känns jobbigt är däremot att leka med färger och måla. (Genom att leka med färger har jag lyckats lura mig själv att göra en massa nyttigt men mer om det sen.)
 
Den här dörren har vad man kan kalla orginalfärg. Den fanns sparad bakom ett lager med pärlspont och jag gissar därför att färgen är ifrån 1800-talet iallafall. Det är roligt att ha kvar orginalfärger i huset, speciellt när de är så här fina!
 
 
Den här sidan av dörren kommer jag tvätta men sedan inte ändra så mycket på. Dörrens andra sida däremot var målad med vit lackfärg à la 60-tal. Jag tyckte att det kunde vara roligt att måla även den sidan med samma färg så jag gav mig på att försöka hitta den.
 
Först trodde jag att den låg väldigt nära Ottossons grågröna färg men den visade sig vara för grön. Sen trodde jag att deras Hardebergablå blandat med vitt skulle komma väldigt nära men den blev då för blå. Till sist blandade jag de båda kulörerna och "smutsade ner"  blandningen en aning med grön umbra och då minsann blev den helt rätt!
 
Eftersom jag antog att det inte var så här de bar sig åt på 1800-talet när de målade min dörr första gången försökte jag klura ut vad det kunde vara för pigment i de där Ottosson-färgerna. Lite gulockra kanske? Kimrök? Grön umbra? Efter lite laborerande mellan dessa tre pigment plus vitt hittade jag rätt. Svårare än så var det inte! Nu har jag alltså en alldeles egen grå färg, någonstans emellan grågrön och gråblå och jag döpte den till Floringsåsgrå! Jag målade sedan baksidan av dörren i denna fantastiska kulör:
 
 
Det här var ju så roligt att jag satte igång att skrapa även de övriga två dörrarna som var målade med lackfärg. Denna hade som ni ser en lite mer dämpad, grågrön färg från början och sen ett senare lager av ljusgul/beige färg:
 
 
Den sista dörren var nyare och där dolde sig inga spännande färglager.
Slutligen fick de här två dörrarna också var sitt lager färg och vips hade jag uträttat ganska mycket!
 

Glad och somrig

$
0
0
Torpet har genomgått en förvandling ifrån byggarbetsplats till ateljé och jag är  himlen.
När jag får hålla på med färg är jag i mitt rätta element. Färg och blommor, då är jag lycklig.

Min kropp ser numera ut som ett vandrande konstverk av Jackson Pollock efter alla äventyr med färgburkarna. Jag har liksom varken tid att klä på mig nåt vettigt innan jag sätter igång att måla eller att tvätta av mig ordentligt efteråt...

Förutom dörrar har jag målat den gula skänken som hörde till huset. Jag gillar att den är gul, den är glad och somrig, men helblank och hysteriskt 60-tals gul färg kommer inte att passa in i 1800-tals stilen som jag vill skapa på torpet.

Den har därför fått någa lager herrgårdsgul linoljefärg på sig istället. Den är ganska lik den gamla gula färgen men mildare och varmare i tonen. Och så är det ju linoljefärg förstås.

Jag ville dessutom testa att göra en Lars Sjöberg och blanda krita i slutstrykningen (jag har läst någonstans att han gör så för att matta ner linoljefärgen). För säkerhets skull blandade jag i även terpentin för det har jag också hört att man kan använda för att göra linoljefärg mattare.

Och jo, det fungerade allt. Ytan blev mycket mattare nu. Enda problemet är att det är svårt att se exakt var man målat med den matta sista strykningen och om man missar en fläck lyser det blanka fram. Det fick därför bli en extra omgång med den matta färgen.

Bra är att veta att det behövs så lite när man målar med linoljefärg. Det räckte med en liten provburk för att måla hela den här skänken med 2-3 strykningar.
 
Före:
 
Efter:
 

"Ny" dörr

$
0
0
Efter att ha rivit ner panelen på norrsidan gick jag vidare och anföll dörren in i tillbygget. Det är en bräddörr som  dessvärre är i rätt dåligt skick och är full av spikhål. Till detta kommer att syllen under dörren var helt murken och mellan utbyggnaden och den stora huskroppen var en gigantisk glipa... Det råder minst sagt en övergiven bakgårds-känsla här:
 

Plötsligt fick jag en ide och sen gick det inte att få stopp på mig. Jag fick för mig att eftersom jag ändå måste laga syllen och alltså ta ut och delvis bygga om dörrkarmen kunde jag lika gärna byta ut hela dörren... Ja och så hade jag ju den gamla entrédörren som var bra mycket finare och som jag gärna ville sätta in i stället. Innan jag hann ångra mig hade jag iallafall rivit ut hela den gamla karmen och lite till.
Oops....
 
 
Dessvärre hade den "nya" dörren ingen karm så jag fick börja med att fixa det. Den här gången använde jag mig av en gammal dörrkarm som jag hade liggande. Som ni ser på första bilden var den för stor för min dörr så jag gav mig på att bygga om den. Jag tog helt enkelt isär delarna och kortade ner dem till lagom storlek innan jag monterade ihop dem igen. Det var lite pyssligt men ändå både lättare och billigare än att bygga en helt ny. Och virket i den gamla karmen var finfint!
 
 
 
 
Gångjärnen kunde jag ta loss ur den gamla karmen och återanvända.

Sen la jag in en ny syllbit och lite nytt timmer på sidorna och ett par reglar och så tjoff in med dörren! Så här ser den ut där den står:

Det roliga med den här gamla dörren är att den verkligen är ålderdomlig men ändå fungerande. Den har ett fungerande lås vars nyckel är stor som hela min hand nästan.
 
 
Välkommen hem!

Gunnebo i bild

$
0
0
 
Här får ni se några bilder ifrån Gunnebo
till sist.
Alla byggnder och interiörer på bilderna är nybyggda,
kan ni begripa?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En like

$
0
0
Jag har träffat en like, en byggnadsvårdare, i trakterna av torpet.
Det är inte alldeles självklart i en trakt där väldigt få verkar anse att gamla hus är värda att bevara.
 
Men min byggnadsvårdsvän är inte av den sorten som läser byggnadsvårdsböcker eller handlar i byggnadsvårdsbutiker. Nej han är en person med stor kärlek till det gamla och en önskan att bevara det. Som gått sin egen väg i en trakt där ingen annan verkar förstå och där kunskapen inte finns.
 
Jag fick följa med och titta på hans hus och blev alldeles överväldigad! Jag som trodde att jag hittat Marks finaste hus redan får omvärdera det nu. Och det kändes lite som om jag fick prova på att leka antikvarie när vi gick runt i hans hus. Jag kunde se en del saker som han inte själv sett på huset och jag kunde ge en del råd och förhoppningsvis avstyra några snedsteg...
 
Jag visar inga bilder på huset utvändigt för jag vill inte lämna ut det. Ni får själva föreställa er hur vackert det är! Men ni kan få se lite av hur det ser ut inut. Många rum hade fantastiska väggmålningar:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Helgpyssel

$
0
0
 
 
 
 
 
 
Vad gjorde du i helgen?

Bäst i trädgården

$
0
0
Jag är övertygad om att beskärning av fruktträd är något som måste utövas i praktiken om man ska lära sig det. Jag har läst om det i trädgårdsböcker ett flertal gånger men ärligt talat inte förstått särskilt mycket. Det verkar mest oändligt komplicerat. Men nu när jag har egna träd att vårda och jag fått praktisera det på riktigt tror jag faktiskt att jag till slut har knäckt nöten och börjat förstå mig på det. Och det är kul!!
Beskära äppleträd är mitt nya specialintresse, helt klart.

Det är så roligt att jag beskär mina två små träd nästan varje gång jag kommer till torpet och snart är det inget kvar av de stackarna!
 
Men nu när det är halva priset på fruktträd passade jag på att utöka min fruktträdgård med två nya äppleträd. Jag håller mig till de gammaldags sorterna och köpte denna gången ett Åkerö och ett Sävstaholm.

Förutom att äppleträden är roliga att beskära är de (vid sidan av kaprifolen och de gammaldags buskrosorna) den växten som jag tycker tillför mest karaktär åt min trädgård. Jag har därför bestämt mig för att låta dem utgöra grunden i trädgården.
 
Här är årets Astrakanskörd:
 
 
Ett av äpplena ligger numera i min mage och jag kan berätta att det var väldans gott!

Undantaget

$
0
0
Till det fina huset jag skrev om förra veckan hör även en liten dräng- eller undantagsstuga. Lika omoderniserad och välbevarad den men mer lik mitt eget hus i storleken.
 
Överallt satt vackra gamla tapeter och bårder, ibland flera olika tapeter i samma rum och hejdlösa möten mellan olika färger. Jag som trodde att jag bestämt mig för att inte ha tapeter i torpet har fått lite problem- det finns ju inget man blir så lycklig av som blommiga tapeter och oväntade möten!
 
 
 
 
 
 
 
 

Torp-gastroskopi

$
0
0
Pappa var och hälsade på mig på torpet förra veckan och tillsammans studerade vi murstocken lite närmare och gjorde en rolig upptäckt! Jag har aldrig kunnat se upp genom rökkanalen ifrån bakugnen och aldrig riktigt förstått varför. Men när jag nu kröp in och lyste upp i ugnens överdel upptäckte jag en plåt. Vidare upptäckte vi att plåten gick ut igenom en springa i murverket men varit dold av en träbit. När vi brutit bort träbiten kunde vi dra ut plåten som antagligen varit någon form av spjäll och DÅ kunde man plötsligt titta upp igenom hela skorstenen!!
 
 
Jag vet inte vad jag trott fanns därinne, kanske gamla döda ugglor, vad vet jag. Men jag hade nog inte trott att det skulle se så fint ut! Min lilla murstock, den är så söt, jag vill ju ta hand om den! Är det någon av er läsare som eldar i en sådan här gammal murstock med bara en rökgång? Vet ni om det går att få dem godkända av sotaren? Och går det att få något bra drag i dem?

En säng.

$
0
0
Jag har fått en säng!
 
Fått!
En säng.
Världens finaste.
 
 
 
Det är precis en sådan jag ville ha,
jag visste bara inte om den fanns.
En allmogesäng som inte är för kort och inte jättesmal.
 
Och jag kan nog inte tänka mig en säng som passar bättre in i torpet en denna!
 
Jag kan inte låta bli att ännu en gång hänvisa till mitt experiment, ni kan läsa om det här och även här.
Det går ut på att testa om det kan vara så att man får det man önskar dig om man bara har tålamod och är uppmärksam.
 
Bara en trätunna kvar nu alltså! Sen kan jag bevisa min tes...

Historien om hålen

$
0
0
När pappa var och hälsade på mig på torpet förrförra veckan påbörjade vi projekt göra uttag i timmerväggen för det nya bjälklaget. Det har klurats en del på detta kan jag säga. När vi satte in de nya takbjälkarna i köket hade jag ju mammas sambo Kenneth och en motorsåg till hjälp. Nu behövde vi göra fler hål i timmerväggen men denna gången UTAN motorsåg. Går det ens?
 
Iden som min granne kom med var att vi skulle borra hål igenom väggen (så stora som möjligt) och sedan såga mellan hålen med en sticksåg. Det lät som om det kunde funka tyckte jag.
 
Pappa och jag borrade 22mm stora hål med en drillborr, ett ganska tungt men rätt roligt jobb. Sen var det dags för sågning. Grannen hade ett elaggreggat som han tog med sig så att vi kunde använda en elektrisk såg och det hela gick ganska bra. En stund. Ända tills aggregatet tröttnade och inte ville mer då vi sågat upp hälften av hålen.
 
Eftersom jag tror på handkraftens och min egen förmåga gick jag och köpte mig en väldigt smal handsåg (vet inte vad de kallas) och i helgen när jag hade besök av min minst lika envisa och väldigt hjälpsamma vän Frida var det dags att se om det gick att såga genom väggen med den. Och det gick ju alldeles utmärkt!
 
Det här betraktar jag som en seger för handkraften. Det går faktiskt att med drillborr och handsåg göra stora hål rätt igenom en timmervägg. Bara att visa att det är möjligt är så roligt!
 
 
 
 
 
 

Om ni undrar...

$
0
0
Som ni kanske har förstått så tycker jag om att göra saker själv.
Eller rättare sagt, jag gillar känslan av att klara av saker själv.
Det betyder inte att jag inte uppskattar hjälp, verkligen inte, det är jag beroende av ibland och det tar jag tacksamt emot. Men jag vill känna att jag kan och klarar så mycket som möjligt själv om så behövs. Om någon kommer och gör arbetet ÅT mig så lär jag mig ju inte alls lika mycket och jag vill ju lära mig, det är hela poängen.
 
Och vad det gäller elektriska maskiner så är det inte så att jag inte kan tänka mig att använda dem, de är ju en ovärdelig hjälp ibland! Jag har ju trots allt inte all tid och allt tålamod i världen. Men jag vill också lära mig att klara mig utan dem. Jag ser det som ett sätt att tänka som håller på att dö ut, vi människor blir mer och mer beroende av maskiner och då de går sönder eller då det blir strömavbrott står vi sedan helt hjälplösa.
 
Dessutom så intresserar jag mig för hantverk och tycker att det handgjorda har helt egna värden. Dels estetiska (fast det gäller kanske inte våra sågade hål just...) och dels hälsomässiga. Jag tror att vi människor mår bra av att arbeta med händerna helt enkelt!
 
Och så finns det ju uppenbara miljöskäl. Om vi gör saker för hand så släpper vi inte ut lika mycket gifter i naturen och vi bidrar inte lika mycket till överflödet i samhället eftersom vi inte hinner producera lika mycket.
Till exempel.
 
Jag ser alltså mitt torp-projekt dels som ett experiment för att testa ett annat sätt att bygga (och i förlängningen att leva) och dels som en utbildning för mig själv i hantverk.
 
Det är helt enkelt inte det viktigaste för mig att bli klar så fort som möjligt!
Men det har ni kanske redan förstått...
 

Nytt försök

$
0
0
Nu har jag officiellt gett upp hoppet om den lilla sågen som jag beställt golv, tak och panelbrädor ifrån och det betyder att jag måste hitta det jag söker någon annan stans. Eftersom väggpanelen står först på tur att sättas upp så har jag gett mig ut på jakt efter sådan. Jag har tänkt ett varv till på saken och övervägt alternativet med pärlspont igen. Fast jag vill ju inte ha den decimetersmala varianten som osar sekelskifte för det tycker jag inte passar på mitt torp som är äldre än så men om det gick att få tag på riktigt bred pärlspont, sån som man hade redan i mitten på 1800-talet så kan jag nog ändå tänka mig den...
 
Efter att ha sökt över hela internet efter någon som hyvlar upp riktigt bred pärlspomt )och faktiskt övervägt att beställa den ifrån Gästrikland eftersom Åtterstads såg var de enda som verkade tillverka sådan) hittade jag till sist ett litet hyvleri bara någon kilometer ifrån torpet. Jag kollade med dom och jo visst kunde de hyvla upp extra kraftig pärlspont åt mig även om det inte ingick i deras vanliga sortiment och de är nu i full fart med att hyvla upp 20x145mm pärlspont åt mig (hoppas jag iallafall...).

Uppmätning

$
0
0
De senaste fyra dagarna har jag och mina kurskamrater ägnat oss åt byggnadsuppmätning. Vi har varit på Sundsby säteri på ön Mjörn mellan Tjörn och Orust varje dag och studerat byggnaderna där i minsta detalj.

Sundsby säteri har en samling väldigt vackra hus och ligger i underbar natur så det är absolut värt ett besök en solig dag. Där finns även en liten byggnadsvårdsbutik.
 
 
Min grupp har mest hållit till vid det här lilla huset- trädgårdsmästarbostaden eftersom det är den byggnaden vi har mätt upp. Boningshuset är på baksidan sammanbyggt med ett vinkast där det ännu växer en över 100 år gammal vinranka och därinne var det alldeles underbart!
 
 
 
Jag gillar det där med att djupanalysera en byggnad utan att värdera den utan bara genom att titta på den VÄLDIGT noga. Det är i princip vad man gör när man noggrant ritar av en byggnad och alla dess detaljer. Vi har också lärt oss metoder för att göra detta så klart. Till exempel har vi använt en metod där man med hjälp av en slang med vatten mäter ut en våglinje på ett hus. När Frida och jag sågade upp hålen för de nya takbjälkarna på torpet använde vi faktiskt mitt laservattenpass för att kolla om de hålen låg i ett plan. Det hade vi inte gjort om jag vetat vad jag vet idag!
 
Man fyller helt enkelt en genomskinlig och ganska lång plastslang med vatten och håller sedan upp ändarna lika högt. Eftersom vattennivån alltid kommer vara lika hög i båda slangens ändar även om man vandrar iväg med den ena änden kan man nu använda den som en typ av vattenpass. Med denna kan man även mäta "vågen" runt hörn vilket man inte kan med laservattenpass. Hur smart som helst! Tillsammans med ett lod som hänger ner och visar lodlinjen kan man sedan så småningom rita in en hel fasad i ett koordinatsystem. Det är ju väldigt bra att ha dessa referenspunkter på ett gammalt hus där det mesta ofta är snett och vint och varken våg- eller lodrätt. En sådan här mätning skulle jag nog gjort på torpet för länge sen egentligen!
 
Fast det tar tid, iallafall om man är ovan. Det tog oss, tre personer, tre dagar att rita upp EN fasad av den här byggnaden!

Den här dagen har jag väntat länge på

$
0
0
Sådär ja!
 
Idag har Susanna varit med mig på torpet och vi har fått de tre sista takbjälkarna på plats.
Och hunnit ha lite roligt också!
 
Att bjälkarna nu är på plats betyder inte bara att jag kan sätta upp ett innertak i stora rummet utan framförallt betyder det att jag äntligen kan börja klä torpet med utvändig panel. 
Det ni! Den här dagen har jag med andra ord väntat länge på.
 
Det var roligt att få jobba lite ihop med Susanna som ju är en lika stor husnörd som jag
men med bygghantverksutbildning!
Det känns som om vi kanske får ta och starta en byggnadsvårds-/husräddarfirma någon gång i framtiden hon och jag. Vi skulle vara ett grymt team och kunna uträtta storverk.
För det är ju lite enklare när man är två, så är det ju.
 
Tack för hjälpen vännen!
 
 
 

En icke-händelse

$
0
0
Mitt lilla torp, jag hinner visst inte se efter dig lika mycket nu när jag studerar på dagarna. Och när jag väl hälsar på dig är dagen så kort att jag knappt hinner med att göra någonting.

Men jag har sett till så att inga stora träd fallit över dig i stormen, jag har tömt din hängränna ifrån löv och jag har höstpysslat lite i din trädgård. Du har fått några nya blommor och jag har byggt lite på den nya stenmuren på din norrsida.

Det största som hänt är nog en icke-händelse; jag har bestämt mig för att inte sätta på panel på huset nu innan vintern. Det beror på flera saker men den främsta anledningen är fukten i virket och fukten på torpets väggar, det känns inte bra att panelklä en fuktig yta helt enkelt.

Igår var jag hos min farbror, alias fönstermannen, och fick hjälp att komplettera de skadade styckena i de två sista fönsterbågarna och att skära till ett par nya glas. Nu kan jag för tredje vintern i rad stå hemma i snickarverkstan i stan och renovera fönster. Den perfekta vintersysslan för sommartorparen!





Från tapet till panel

$
0
0
Idag har det äntligen hänt nåt på torpet för jag har börjat sätta upp pärlsponten! En vägg hann jag färdigt idag, återstår alltså tre innan jag kan få känna på riktigt hur rummet upplevs i sin nya klädsel. 


Jag har satt upp liknande panel flera gånger innan, en gång i ett 60-tals hus och en gång i ett 20-tals hus och det var ju ingen konst alls! Däremot i mitt krokiga gamla torp där timmerstockarna inte alls bildar någon slät yta och lutar kraftigt åt olika håll blev det något mer avancerat och krävde till exempel en del reglande. För att inte tala om hörnen! Där fick jag slöjda till en passande profil med stämjärn för att få brädan att följa den bågnande väggen. Men jag fick panelen i 4,20 längder vilket är smidigt eftersom jag har 2,10 i takhöjd så såga behövde jag iallafall inte göra så mycket.


Här är får ni en sista titt på tapeterna som jag nu har dolt bakom panelen:



Nu sitter de där och väntar på en framtida byggnadsvårdare som ska få upptäcka dem och häpna!

På jakt efter medeltiden i Småland

$
0
0
Vi läser om medeltiden på utbildningen nu och jag ska ärligt säga att jag inte är särskilt nöjd med upplägget, vi har nämligen inte sett en enda byggnad under hela kursen! Så därför har jag nu tagit min utbildning i egna händer för att se till att få lite verklighet och sammanhang bakom alla pp-presentationer! Denna helgen har jag varit på kyrksafari runt Växjö i Småland och tittat på riktigt gamla, riktigt fina tidigmedeltida kyrkor.
 
Jag trodde nog aldrig att det här skulle hända, att jag skulle börja tycka om kyrkor! Men vägen in i kyrkornas värld för min del var visst tidigmedeltida korkyrkor. Mitt inne i de djupa småländska skogarna gömmer de sig. Dessa skatter från sagornas tid. Det är nästan svårt att begripa.
 
Flera av dem är helt otroligt fina och jag hade kunnat göra ett inlägg om var och en av dem men för att begränsa mig lite gör jag helt enkelt ett litet medeltidsinspirerat kollage med bilder ifrån mina fyra favoritkyrkor (än så länge): Drevs gamla kyrka, Dädesjö gamla kyrka, Granhults gamla kyrka och Vederslövs gamla kyrka.
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 

Jag vill bo i en kvarn

$
0
0
När jag var runt i Småland och letade efter medeltiden så hamnade jag av en slump i Vartorps kvarn inte långt ifrån Drev. Kvarnen är inte ett dugg medeltida utan är byggd på 1860-talet men den är fantastisk av flera andra anledningar. Dels var den så vacker invändigt att varenda svensk med aldrig så lite inredningsintresse måste gå igång på den (och börja fantisera om att bo i den) och dels används den fortfarande!

Kvarnen hade en meter tjocka naturstensväggar, stora rödmålade fönster och rum med högt i tak och fantastiskt ljus. Därtill kommer känslan av gammal industri och det faktum att inte ett föremål verkar ha kommit dit efter 50-talets slut. Bitvis var det faktiskt lite av en sakral känsla där inne. Kanske var det det tunna lagret av vitt mjöl som låg överallt och gav rummen ett speciellt skimmer...

Och då och då drar de också igång kvarnen och mal speltmjöl där! Utan några tillsatser och enbart med vattenkraft. Hur fint är inte det?

Jag har ingen koll på kvarnar måste jag erkänna. Den här kanske inte är så speciell egentligen, eller så är den helt unik! Jag vet inte. Men i mina ögon var den iallafall ganska fantastisk.
 
 
 
 
  
 
 
 
 

Piff och Puff

$
0
0
Jag har gjort ett inredningspyssel!! Det är inte så mycket att skryta med egentligen men det händer så sällan och därför är det lite sensationellt. Förra helgen köpte jag nämligen två gamla kuddar för totalt 60kr på loppis. Eftersom de var fläckiga och gamla och min mamma har skrämt upp mig med att man kan få vägglöss av stoppade saker man köpt på loppis så kände jag att de behövde en viss uppfräschning. Därför tömde jag dem på stoppning och tvättade fodralen i maskin. Sen kunde jag sy om dem till nya fodral och stoppa i hela innerkuddar (med dunstoppning, det är ju bara naturmaterial som gäller på torpet)

Jag älskar såna här gamla kudd- och bolstervar i blekta, milda färger. Här har ni dem poserande under en nytryckt gammal karta från 1890 med torpet i mitten:
 


Det enda problemet är väl egentligen att de passar så bra i min lägenhet att det är en viss risk att de blir kvar här...
Viewing all 150 articles
Browse latest View live