Quantcast
Channel: litettorp
Viewing all 150 articles
Browse latest View live

Det var en gång en flicka som hette Lotten som var ganska slarvig.

$
0
0
Jag har väl aldrig varit känd för att vara någon pedant precis. Snarare är jag typen som är full av idéer och gillar att sätta igång saker men som gärna överlåter till någon mer noggrann och plikttrogen varelse att fullfölja.
 
MEN processen med att renovera hus verkar ta fram sidor hos mig själv jag inte visste fanns! 

Som med pärlsponten jag började sätta upp i köket. Första väggen gick lätt som en plätt och blev rak och fin tyckte jag men när andra väggen skulle upp blev det svårare. Eftersom väggen jag utgick ifrån lutade lite utåt blev första brädan jag satte upp aningen sned. Den här lutningen försökte jag sedan trolla bort genom en liten lutning åt andra hållet på de övriga brädorna men den ville ändå inte helt försvinna. Sen åkte jag hem och under två veckor grämde den där lilla lutningen mig så mycket att när jag kom till torpet idag rev jag ner hälften av all panel jag satt upp och började om!
 
Före:
 
Efter:


Den var samma sak när jag lade golvet, det blev inte riktigt plant och under flera besök på torpet efteråt lade jag om och höjde och sänkte golvbrädor ända tills jag var nöjd.
 
Under den korta stund jag fick uppleva hur köket såg ut med två väggar klädda med pärlspont hann jag iallafall förstå något om hur rummer kommer kännas när det är färdigt. Känslan går tyvärr inte att fånga på bild men jag lovar, det kommer bli riktigt fint!
 
Nu är det så mörkt på torpet att jag blir tvungen att ta en paus i arbetet vare sig jag vill eller inte. Köket får färdigställas framåt vårkanten när ljuset börjar leta sig fram igen.
 
 
P.S Om man tycker att det händer lite för lite här på bloggen så finns numera möjligheten att följa @Husprataren på Instagram som komplement. Det kanske inte blir så mycket torp där men desto mer andra fina byggnader som kommer i min väg!

Det nya

$
0
0
 
 
Den nya Lotten har varit på torpet idag och täckt över virket som ligger utomhus (eftersom den gamla presenningen rivits itu av stormen Sven), satt igen den tomma fönsteröppningen, gett de "nyplanterade" fruktträden gnagskydd och satt två nyrenoverade fönsterbågar på plats. Vad bra det känns efteråt när man har varit så här.... ordentlig.

Jag renoverar de sista fönstena nu. De sista och de värsta. Det är ju de som har varit så dåliga att träet bitvis har behövt bytas ut. Nu när de är så fina är det fascinerande att se tillbaka på hur de såg ut när jag köpte torpet. Fönstret jag satt dit idag var en gång alldeles grönt, det växte mossa på insidan av fönstret så fuktigt var det! Det fanns så lite kitt i bågarna att rutorna närapå föll ut och både glas och bågar satt så löst att jag knappt vågade öppna det. Utanför detta fönstret hade en stor gran och ett snöbärsbuskage vuxit upp som skapade en skuggig och fuktig miljö, inte alls bra för fönster och vägg.
 
 
Gran och snöbär är borta sen länge och nu är detta husets finaste fönster med strålande utsikt mot sjön.
 

Restaureringsteori

$
0
0
På utbildningen till Bebyggelseantikvarie pratar och läser vi en hel del om restaureringsteori. Det är ju det som gör det till en universitetsutbildning och oss till antikvarier; vi lär oss reflektera kring och ifrågasätta det vi gör. Restaureringsteori är inget jag direkt tänkt så mycket över tidigare men det är helt klart nyttigt. Man förstår snabbt att synen på restaurering och ja, överhuvudtaget synen på hur vårt byggda kulturarv bör förvaltas har varierat mycket över tid och även varierar mycket från person till person. Jag med min bakgrund har lite hånfullt blivit kallad för "preservationist" något man inte alls ska vara längre. Min syn är ju att gamla byggnader och byggnadsrester har ett inneboende värde som gör dem värda att bevara för framtiden FÖR SIN EGEN SKULL men det rådande synsättet är snarare att det ska bevaras FÖR NÅGON. Jag är mao en mossig bakåtsträvare bara så ni vet!
 
Det är också intressant att se hur man genom historien har pendlat mellan olika och ibland helt motsatta synsätt. Exempel på detta är synsättet att en byggnad kan och ska återställas till ett mer fullkomligt skick vid en restaurering och det helt motsatta synsättet som bl.a. Morris o Co. stod bakom; att en byggnad inte alls bör restaureras för det kan inte leda till något annat än förvanskning och förlorad autenticitet. Den blir mao en falsk byggnad då man restaurerat den!
 
Som torpägare behöver man kanske inte sitta och tänka jättemycket över de här frågorna, det praktiska användandet kommer ju för det mesta i första hand. Men jag tycker ändå att det är värt att fundera lite över vad det är man håller på med och varför. I "byggnadsvårdsvärlden" är ett ganska självklart förhållningssätt att gå tillbaka i tiden och "återställa" en byggnad så som den (kan ha) sett ut under en tidigare tidsperiod. Detta görs på mer eller mindre trovärdiga sätt. Oftast handlar det om att köpa nytt material och nya inredningsdetaljer som man tror liknar de som funnits i byggnaden tidigare. Det är ju något av en industri detta med nytryckta "gamla" tapeter, nytillverkad pärlspont, kök i "gammal stil" osv...
 
Varför håller vi på så? Det man gör är ju då ofta att radera ut spåren av de senaste årtiondenas historia för att (re)konstruera ett utseende som huset kanske aldrig ens har haft. Det är ju faktiskt inte självklart att det är så man ska förhålla sig till sitt gamla hus. Jag säger det här lika mycket till mig själv som till er för det är värt att bli påmind om tycker jag! Själv känner jag mig lite lurad av byggnadsvårdslitteratur o dyl måste jag erkänna...
 
Mitt eget förhållningssätt när jag "restaurerar" torpet är ju i första hand att huset måste kunna användas. Jag har ibland dåligt samvete över takhöjningen och andra stora ändringar jag gör på huset men skälet för att göra dem är att huset ska vara mer lättanvänt och om huset inte kan användas tror jag att det är ute med det. I övrigt försöker jag förhålla mig till huset så att det ska fungera som det ursprungligen är tänkt. Det betyder tex inga plastskikt utan bara naturmaterial. Nya tillskott vill jag ska smälta in i det gamla men jag känner inget behov av att det måste vara exakta kopior. Det kan få synas att det jag lagt till kommer ifrån en annan tid tycker jag.
 
Jag ser det ibland som en fördel att mitt lilla torp är så fattigt och brokigt och byggt enligt "man-tager-vad-man-haver"-principen. Det gör det lätt för mig att helt enkelt fortsätta på samma bana och låta huset fortsätta att vara en enkel och långt ifrån perfekt byggnad. Det är faktiskt ett arv jag förvaltar och en av mina restaureringsprinciper kan man säga!
 
Mitt senaste påhitt är att tillverka ett nytt bottenstycke till en fönsterkarm av en gammal golvbräda! Man kan diskutera hur intelligent det var för träet är ju visserligen av god kvalitet men är samtidigt väldigt torrt.... Men nu är det gjort och poängen är att jag gillar förhållningssättet; det är billigt, kreativt och till på köpet miljösmart! Återbruk är väl ett ord som rätt väl beskriver vad jag håller på med. Det är ett förhållningssätt som behöver komma tillbaka i vårt slit-och-släng samhälle tycker jag. Men poängen är att det är bara ett, av många möjliga, förhållningssätt till gamla byggnader!
 

Handtryckta tapeter med limfärg

$
0
0
 
Ikväll har jag varit på nåt riktigt roligt!
Byggnadsvårdsföreningen hade arrangerat ett besök på Lim & handtryck i Mölndal och jag bestämde mig i sista sekunden för att följa med. Ja deras lokaler ligger ju förresten inte bara i Mölndal vart som helst utan i Kvarnbyn, på Papyrusområdet. Mycket mer spännande industrimiljöer än så är svåra att hitta! Iallafall i mina krokar...

En av ägarna guidade oss runt och berättade om tillverkningen och om mycket annat spännande som rör tapeter. Det enda problemet var väl att jag blev så tagen av allt vackert där inne att jag hade lite svårt att koncentrera mig på vad hon sa egentligen...

Att komma in i den miljön var en underbar upplevelse! En miljö där riktigt engagerade människor utför ett genuint hantverk, där färgen blandas till för hand av pigment ur stora hinkar och där tapeterna trycks i oändliga våder i en enorm maskin ifrån 1800-talet. Och så är det ju så vackert, så vackert med skimrande, levande färgytor och färgspill överallt.

Inte nog med att miljön var fantastisk och ägaren inspirerande, det var så roligt att mingla runt bland alla andra byggnadsvårdsintresserade människor som var där också! Äntligen fick jag känslan av att vara en del av ett större sammanhang, att det finns många andra människor där ute som bryr sig om och tänker på samma saker som jag gör. Och att det faktiskt går att träffa dem också. Och om vi träffas och peppar varandra så blir vi så mycket starkare, det är ju jätteviktigt!

Jag känner mig alldeles uppfylld av detta roliga!

Jag vill dit igen!

Jag vill vara där varje dag!!!

Nåväl. Här får ni lite bilder:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Abstinens

$
0
0
Så fort snön började smälta bort och solen tittade fram här i Göteborg kom vårkänslorna över mig och med dem en stark torplängtan. Det är bara det att för en månad sedan gjorde jag det "förnuftiga" beslutet att ställa av min bil över vintern så jag kommer ingenstans just nu! Jag kan knappt sitta still och ännu mindre läsa kurslitteratur så mycket torpabstinens har jag men det enda jag kan göra är att sitta här och tänka på torpet och allt jag vill göra där.
 
Så snart våren har satt fart på riktigt och jag har en bil igen...
 
Det jag tänker mest på just nu är idén om vad jag ska göra med alla tapeter jag sparat ifrån stora rummet. Jag var ju tvungen att riva ner dem (åtminstone trodde jag det då) men har sparat stora sjok av tapetmassor som jag helt enkelt inte klarade av att slänga. Nu undrar jag hur mycket det är egentligen, om lagren går att separera från varandra och i vilket skick tapeterna är. För tänk om det finns tillräckligt mycket kvar av någon fin gammal tapet så att jag kan sätta upp den på nytt i något rum? Ett helt rum kan det ju aldrig räcka till men kanske en vägg på vinden eller kanske i farstun? Eller ett fält högt upp i ett rum ovanför en bröstpanel? Om inget av detta funkar så borde ju tapeterna duga till att tapetsera med på dasset!!
 
Å, vad jag vill ta reda på detta NU!
 
En annan torpföljetång är den utvändiga panelen på huset. Jag har vacklat lite i hur jag tänkt kring den. Ska jag ta den lätta lösningen med åtta tums bräder, såna som jag redan har en del av och som är lätta att få tag i på vilken brädgård som helst? Eller ska jag försöka få tag på större bredder eller rent av kilsågad panel? Men det är inte lätt, det ska man veta! Den lokala ramsågen i Hyssna som tidigare sågade upp paneler som verkligen passar på ett gammalt hus har slutat med det. Tyvärr. Visst går det att få tag på kilsågat om man beställer från norra Sverige men jag kan bara inte tycka att det känns riktigt bra att köra virke över halva landet bara för min skull. Men så igår upptäckte jag en liten virkesleverantör här på Hisingen som har panel i både 9 och 10 tums bredd och blev så glad. Äntligen! Istället för kilsågad panel kommer det alltså bli parallelsågade brädor i olika bredder. Jag tror det blir fint!
 
Jag kan ju knappt bärga mig tills jag får sätta igång!
 
 

Akta er för tomten

$
0
0
Idag har jag haft mitt första möte med arkiv-världen och kärlek uppstod genast. Vi var nämligen med skolan på Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet och fick höra om vad de gör där och med vilka metoder de har samlat in information de senaste hundra åren. I arkiven fanns så mycket fantastiskt! Stenkakor med inspelningar, fotografier och intervjuer av människor som pratar om än det ena, än det andra. Det är mycket myter, skrock och traditioner som är dokumenterade.
 
Jag vet inte om jag är lagd för att sitta och gräva i arkiv, om jag är en av dem som kommer bli frälst på detta... men det gör mig så lycklig att såna här ställen finns! Människor jobbar faktiskt med detta!! Min bild av etnologi och etnologer har nog ändrats för all framtid tror jag.
 
Jag passade förstås på att skaffa mig lite nödvändigt vetande om husbygge också. Skrockfull som jag är kan jag komma att få det lite besvärligt hädanefter. Nu har jag nämligen lärt mig att det är bäst att:
 
-ha en levande orm i tröskeln till huset
 
-titta upp genom skorstenen det första man gör så man slipper hemlängtan
 
-kasta in katten först genom dörren om man flyttar in i en ny bostad
 
-ha stål över dörren och en kaka bröd under huset
 
-ha ett mynt under östra fönstret
 
-mura in pengar i en träsko i muren
 
-inte flytta på lördagar
 
Mm mm.
 
 
 

Ett rum tar form

$
0
0
Äntligen! Jag är tillbaka på torpet.
 
Det var verkligen i sista sekunden. Jag förstår nu hur mycket jag behöver det här stället, att de där pauserna ifrån mitt andra liv är alldeles livsnödvändiga!
 
Jag åkte till torpet igår morse, alldeles dränerad på energi. Och kom hem på kvällen efter att ha jobbat hela dagen, genomfrusen, smutsig och sårig (jag har en tendens att skada mig rätt ofta) och alldeles nöjd och full med ny kraft!
 
Idag åkte jag dit igen och fortsatte jobba. Det är köket och pärlsponten jag har ägnat mig åt. Det är inte riktigt färdigt ännu men det mesta är faktiskt gjort och så här ser det ut:
 
 
 
Visst är det fantastiskt?! Ett helt nytt rum! Möblerna som står där är sådana som följde med huset. Man kan se nu hur väl de passar ihop med varandra och även med huset, roligt tycker jag!
 
Att klä väggarna med pärlspont är något mer avancerat än att tapetsera har jag märkt. Bland annat fick den nya väggbeklädnaden till följd att fönsterfodren måste flyttas ut. Jag har nu gjort något så vuxet som att "kraga ut" fönsterkarmen med smala hyvlade lister för att sen kunna sätta fönsterfodren utanför pärlsponten. Det ni! En annan knepig sak är som jag tidigare nämnt hörnen och att få panelen att ansluta tätt mot varandra där. För att inte tala om alla väggar som lutar utåt eller inåt...
 
Allt är anpassat, allt är gjort för hand.
 
I övrigt var det alldeles, alldeles underbart.
 
 
 

Det har varit fler göteborgare på torpet

$
0
0
Jag gjorde ett sånt fint fynd igår.
På vinden, intill murstocken låg en tunn liten bok. Jag såg den först inte för den var alldeles täckt av damm men när jag borstat av den lite såg jag detta:
 
 
Någon har sytt ihop revan i pärmen och visst värker det lite i hjärtat när man ser det?
 
När jag öppnade boken såg jag detta:
 
På pärmens insida står det:
 
Dena Bok
Tillhör
mig
johan
Larsson
1878
Göteborg
 
Sen verkar någon ha skrivit till senare
Herr (och ett namn jag inte kan läsa, kan ni?)
Björketorp
Sveden
 
Vilka är detta nu då? Jag känner inte till namnet Johan Larsson och tror inte det har bott någon sådan på torpet.
Hur har den kommit ifrån Göteborg till Björketorp?
Och varför står det Sveden??
 
Slutligen undrar jag förstås vad det är för bok, kan det vara en katekes?
En katekes är ju något jag bara hört talas om men aldrig sett.
Den är ganska tunn och verkar bestå av frågor och svar om Gud...
 
 

Allt jag behöver

$
0
0
Jag har insett att jag inte har några vaser på torpet så en dag gick jag ner i min skattkammare och sökte efter en ibland alla mina torpskatter. Jag har vid det här laget en ganska stor samling föremål som väntar på att få komma fram i ljuset den dagen det ska inredas på torpet.
Vissa saker har legat nedpackade i fyra år redan och jag vet inte riktigt själv vad jag har längre.
Men två saker jag kunde kalla vas hittade jag!
 
 
Och lyckan av att plocka blommor i den egna trädgården
och ställa i det egna fönstret...
 
 
Det behövs inte så mycket mer egentligen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Insikt

$
0
0
Efter mycket om och men har jag nu fått veta att mitt torp har varit ett soldattorp. Eller om jag ska vara exakt, torparen August Rodin som var den andra torparen på mitt torp var soldat. Detta fick jag veta då jag sökte efter honom i ett register över invånare i Sverige år 1890 på Landsarkivet. Jag har nämligen försökt att reda ut detta ett tag utan att få någon riktig klarhet förrän nu. Till exempel är mitt torp av någon anledning inte utmärkt med St som i soldattorp på gamla kartor utan endast med ett T. Detta är annars det enklaste sättet att få reda på om ett torp varit ett soldattorp.
 
Jag bestämde mig för att fira min nya vetskap med att titta på TV-serien Raskens som finns att se på SVT:s öppna arkiv. Under åtta timmar i förra veckan levde jag mig in i livet på ett soldattorp i slutet av 1800-talet och blev väldigt fäst vid Ida och Gustav och deras familj. Men ju längre jag såg ju mer beklämd kände jag mig. Det är som om jag först nu förstod hur mycket slit och svält och sorger som faktiskt finns lagrat i dessa små stugor. Barn dog faktiskt och människor svalt och slet ut sig.
 
Jag förstår plötsligt varför folk bygger nya hus, varför männsikor vill glömma och börja om. Jag har undrat varför så få människor i trakterna kring mitt torp tycks se värdet i den gamla bebyggelsen och jag har tyckt att det är förfärligt hur mycket av det gamla som rivs eller moderniseras. Men trakterna där mitt torp ligger har varit väldigt fattiga, kanske är det helt naturligt att inte så många som lever där vill blicka bakåt och minnas det som varit. Många människor som har sina rötter och sina förfäder där har också minnet av en annan tid med sig. Annat är det för mig som inte alls har någon anknytning till platsen sedan tidigare.
 
Samtidigt kan jag känna en ännu större respekt och vördnad nu. Jag kan ana vad det kostade att bruka den lilla magra åkerlappen och jag förstår att ingen förändring och förbättring av stugan var självklar- tänk vad lyckliga de ska ha varit då järnspisen sattes in och man inte längre behövde laga mat över öppen eld! Men jag kommer inte romantisera torparlivet på samma sätt som jag har gjort tidigare, den största insikten torpet gett mig är den om hur bra jag har det idag!
 
 

Guld och diamanter

$
0
0
Håll i er nu mina vänner för nu ska ni få se något riktigt fint!
I söndags var jag och pappa på en tur och tittade på ett hus.
Det kostar nästan ingenting men tyvärr ändå mer än vad jag som fattig student kan få fram just nu.
Och det är stort! För stort för en enda person.
Jag tänker att vi egentligen borde gå samman några stycken och köpa det bara för att det ska räddas.
Man skulle ju kunna ha det och... åka till ibland.
Det finns utanför Brålanda i södra Dalsland.
Någon som vill? Eller är det kanske någon som känner sig manad att köpa det själv?
Jag vet nämligen inte vad jag ska ta mig till när jag hittar såna här ställen.
Det känns som om jag upptäckt en ovärderlig skatt!
Något ömtåligt och vackert och jag bara måste se till att det bevaras.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagen då träden slog ut

$
0
0
 
Härom dan började jag nästan gråta när jag kom till torpet, så vackert tyckte jag att det var. Detta säger väl antagligen mer om mig än om torpet men ändå... Det är fint nu.
 
Trädgården fick nya tillskott i form av ett löjtnantsghärta vid ingången, en massa pärlhyacinter som jag snott med mig från stan och ett land med ringblommor. Och växterna fick en hel murarkärra full med koskit i påskpresent!
 
 
Sen gav jag mig på takbjälkarna i köket som behövde justeras lite för att ligga i våg och ge ett plant underlag till innertaket. Nu är nämligen pärlsponten uppe på alla väggar och jag har beställt takbrädor. Det blir 195mm breda, hyvlade och spontade brädor. Väldigt lika de som satt i taket tidigare men som tyvärr inte gick att återanvända. Det var nämligen ett hopplock av olika längder som satt i kökstaket och de få som var hellånga lyckades jag spräcka när jag tog ned dem...
 
 
Och så högg jag ned en stor buske som började skymma utsikten utanför köksfönstret.
Här kan man nu sitta och se ut över sjön. Om man inte har något bättre för sig...

Skorstensnytt

$
0
0
 
 
Jag har haft en Saab full med antikvariestudenter på torpet idag!
Det är alltid spännande och lite jobbigt att visa upp torpet för någon för första gången, och de här människorna som kommer se alla "fel" jag har gjort är ju extra läskiga... Men jag tror att dom fattade grejen och det kanske inte är så svårt en sån här solglittrande dag i maj.
 
Vi har mest slappat men ett par saker blev ändå uträttade. Jag hade tänkt att utnyttna tillfället till att klättra upp på taket och studera skorstenen för första gången. Det känns liksom bra att ha några människor där då som kan ta emot mig när jag faller... Men jag vågade faktiskt inte, det visade sig vara bra mycket brantare än vad jag trott. En lite mindre höjdrädd klasskamrat klättrade upp istället och jag har nu fått foton däruppifån (det är som att få de första bilderna ifrån månen ungefär...)
 
 
Skorstenen är sammansatt av flata stenhällar som är täckta med puts, en väldigt fin konstruktion tycker jag!
 
 
Invändigt ser man att både skorsten och murstock är helt i sten, väldigt fint tycker jag! Någon som är bra på sten? Är det skiffer i de övre skorstenshällarna?
 
 
Och med förenande krafter och ett spett kunde vi sen också flytta på den enorma trädstammen som legat mitt på tomten i fyra år nu! Jag hade nog tänkt att den aldrig skulle komma därifrån och det var häftigt att känna vad starka man är när man är många tillsammans.
 
 
Sen är det ju något med torpet som gör att de flesta som kommer dit blir alldeles lugna...
 
 
 
 
 Det var mysigt!

Med lite hjälp av mitt torp

$
0
0
Mitt torp hjälper mig verkligen igenom min antikvarieutbildning och gör den både lättare och roligare. Jag tror det är en stor fördel att ha torpet att tillämpa mina nya kunskaper på och utgå ifrån och att jag har något som jag verkligen VILL lära mig mer om. Framförallt är det bra för såna som mig som har mycket svårare att lära sig saker om det inte finns något konkret att tillämpa den nya kunskapen på.
 
Det är till exempel torpet jag söker information om i arkiven, jag läser om torparna och deras familjer i kyrkoböckerna, letar efter syneprotokoll i Krigsarkivet, söker efter byggnader och vägar på gamla kartor mm mm. Min utbildning blir en förlängning av mitt fritidsintresse och på köpet blir jag en ambitiös student, himla bra! Just nu håller vi på att lära oss hantera kartor och kartmaterial i något som kallas GIS. När jag gjort klart de obligatoriska övningarna idag kunde jag passa på att leka lite med kartor över torpet! Med det här programmet kan man nämligen bland annat lägga ihop moderna och historiska kartor och det är vad jag har gjort. Genom att göra det kan man relativt enkelt se vad som ändrats i landskapet, nya vägar och byggnader till exempel. Dessutom vet man med hjälp av information ifrån den äldre kartan var man kan leta efter spår av fd byggnader och vägar (eller vad det nu handlar om) som inte är synliga på en modern karta. Riktigt detektivarbete blir det!
 
Här nedan är en karta jag gjort idag som är en sammanslagning av information ifrån en karta över torpet ifrån 1890-tal med nyare vägsträckningar (de röda vägarna), kraftledningar, vattendrag och byggnader. Det går inte att passa ihop kartbilderna exakt och jag är ju dessutom nybörjare på detta men vissa förändringar kan man utläsa med säkerhet. Till exempel syns det ju tydligt att vägen som går fram till mitt hus (Floringsås) har fått en ny sträckning. En annan spännande sak är att det på den gamla kartan finns ett torp (Böresmossen) markerat på berget på andra sidan sjön från mitt torp sett. Det går inte någon väg dit längre och huset finns inte kvar men med hjälp av den här kartan borde jag kunna hitta dit relativt lätt och se om det finns några spår kvar av det. Jag hade också om jag velat kunnat lägga in även tex höjdkurvor i min kartbild och då gjort det ännu lättare att orientera sig.
 
 
Tack för hjälpen torpet!

Just nu

$
0
0
På torpet pågår projekt Innertak i köket för fullt just nu.
Jag har kört hem alla de specialbeställda takbrädorna ifrån hyvleriet och målat dem två gånger.
Det svåra med det var att skapa plats för alla 24 brädor att ligga och torka inne i köket. Jag fick stapla dem i flera våningar i min sinnrika torkanläggning.
 
 
Och så idag började jag sätta upp dem i taket. Det är ju som bekant ganska jobbigt att spika uppåt och hålla en bräda på plats samtidigt så jag orkade inte allihop men jag orkade tillräckligt många för att se att det kommer se någorlunda anständigt ut.
 
 
 
Det känns helt overkligt om jag ska vara ärlig!
 
Men vad ni gör lämna inte eran matta linoljefärg i ert ouppvärmda hus över vintern. Det gjorde jag. Och den var nästan helt omöjlig att blanda upp igen. Men bara nästan.

Det är vägen som är målet

$
0
0
Jag har precis börjat mitt nya sommarjobb och i två dagar har jag nu varit ute i fält och inventerat vägar. För det är mitt jobb, att tillsammans med en (riktig) antikvarie åka runt på Hallands kulturvägar!
 
Det känns lite overkligt fortfarande, att jag faktiskt får betalt för något som är så roligt. Vi åker runt i vår bil, tittar, beskriver och stannar och fotograferar ofta, det passar mig alldeles utmärkt.
 
Det är en ny värld som öppnar sig för mig som aldrig studerat vägar så noga och plötsligt ser jag gamla vägräcken, randvägar, milstenar och annat överallt!
 
 
Vet ni nån vacker halländsk väg (vi inventerar bara allmänna vägar) som vi inte får missa så säg gärna till!
 
 

 
 
 

Midsommar

$
0
0
På torpet ser det ut så här just nu:
 
 
 
 
 
Där blommar en salig blandning av brandliljor, fingerborgsblommor, doftpioner, praktlysing, många sorters rosor, borstnejlikor, prästkragar, kaprifol, rölleka, trädgårdsiris, schersminer, fläder...
 
Allt verkar ha fått för sig att blomma på en och samma gång!
 
Jag minns första året i torpet när INGET blommade på midsommar, jag blev lite besviken den gången och bestämde mig för att göra något åt den saken. Äntligen börjar mina ansträngningar i trädgården att ge lite resultat och jag kan plötsligt ana att den trädgård som jag haft i mina drömmar nu börjar bli verklig och det känns väldigt hoppfullt!
 
Nu undrar jag egentligen bara, vad ska blomma resten av sommaren?
 
Jag har inte utfört några stordåd på torpet direkt men har pysslat med en del saker i köket. Om jag nu ska flytta in där vill jag ju att där ska vara något så när hemtrevligt och hyfsat rent. Jag har därför städat och svärtat spisen, skrapat bort färg från dörrfoder och skurat och oljat halvmånebordet som för tillfället fungerar som köksbord.
 
 
 
 
Men fortfarande bor jag alltså kvar i min lilla holk.
 
 
Tidigt, tidigt i morse vaknade jag och gick ut. Bara för att få se solen lysa från ett håll som jag aldrig sett den lysa ifrån tidigare. När solens strålar kom ifrån norr låg sjön i ett helt nytt ljus. Den var spegelblank och dimmoln svepte fram över ytan och det var midsommar.
 
 
 
 

Gubben och jag

$
0
0
Har ni sett Gubben i stugan?
En dokumentärfilm som finns att se på SVT play.
Den är något av en instruktionsfilm i hur man lever ett lugnt och stilla liv.
En farbror i Dalarna, hans kokekaffe och hans vevgrammofon.
En människa som gör mycket små avtryck på sin omgivning.

Jag skulle kunna ha den stående på repeat dygnet runt hemma.
Eller själv skaffa mig ett sådant liv...
 
 
 
 
 

Ny kunskap

$
0
0
Som student på Bebyggelseantikvarieprogrammet har man några små förmåner. Man kan låna Gård & torp på biblioteket så att man slipper prenumerera när man är fattig student och man har rabatt på kurser på Slöjd & byggnadsvård Nääs. Vi får gå för halva priset vilket gör rätt stor skillnad. I helgen har jag gått en kurs i att putsa och mura med kalkbruk. Dels är det något som saknas på min utbildning och dels är det en kunskap jag behöver på torpet.

När man aldrig har provat något så känns det så främmande och svårt men när man har fått testa själv så är det genast så mycket enklare. Det är en sak sak att läsa om hur man utför ett hantverk och något helt annat att göra det med egna händer. Vi har fått pröva både att putsa ett hus utvändigt och träna på att mura en skorsten och vi har lärt oss mycket om bruk och varit med och blandat till det. Putsa tyckte jag kanske inte var så roligt men att mura däremot var mer min grej, att kunna det ger ju såna enorma möjligheter!

Dessutom var de två kursledarna väldigt kunniga både inom mureri och på området lerbruk så jag kunde passa på att fråga om råd angående min egen lerbruksmurade naturstensmurstock. Nu känns det möjligt att få ordning på den en dag och om jag inte gör arbeter själv så vet jag precis vilka hantverkare jag ska anlita!

Och så gör det så gott med gemenskapen, att få vara i en grupp med andra byggnadsvårdsnördar. Jag har träffat så många härliga människor i helgen och jag ska absolut gå fler byggnadsvårdskurser snart.
 
 
 
 
 

En väl beprövad metod

$
0
0
Enligt mantagervadmanhaver- metoden (som var vanlig runt om på torpen förr i tiden) blev det nu till sist en del panelvirke inköpt. Jag är inte snabb, jag vet, men till sist händer det!

Det blev helt enkelt det som fanns kvar på Dalfrids lager, en trave 9" och lika många 10" brädor. Tillsammans med de 8" jag redan hade och några ännu smalare ska det nog bli fint!
 


Det känns lite pirrigt! Jag menar, inredning i all ära men det kan ju vem som helst syssla med. Att panelklä ett hus utvändigt däremot, sånt gör bara dom riktigt tuffa! Dom som nästan är riktiga snickare.

Det kommer bli ett pussel av olika bredder och jag älskar att pussla och ingen sida kommer bli den andra lik precis som det ska vara. Jag längtar verkligen efter att få sätta igång och hoppas att jag snart, snart får tid till detta.!
 
Och så har jag rumsterat om lite i rabatterna och fascinerats över vilka olika uttryck växterna får i olika sällskap. De här rosa floxen till exempel, såg grälla och hemska ut jämte de bleka malvorna men här, på husets södersida med den blåa sjön i fonden- oj, oj, oj...
 

Nu är väl iofs flox inte en sån typ av växt som passar i den vilda, ängslika delen av trädgården heller. Nej, den är nog lite mer civiliserad än så. I rabatt vill den stå. Mot vägg gärna. Den väna myskmalvan däremot, kan gärna stå och vaja i stora klungor intill stenmuren i trädgårdens utkant.

Det tar sin tid att komma fram till de här sakerna och så här håller jag på, och prövar mig fram, tills jag plötsligt vet att något blivit rätt, att en växt har hittat hem.
 
 
Viewing all 150 articles
Browse latest View live