Quantcast
Channel: litettorp
Viewing all 150 articles
Browse latest View live

Hemtrevnad

$
0
0
Idag har jag för första gången såpskurat köksgolvet på torpet. Jag åkte därifrån innan det hunnit torka så nästa gång jag kommer dit ska det bli spännande att se hur stor skillnad det blev. Skurborste på skaft och linoljesåpa fanns redan så det var bara att sätta igång! Jag har ju den lilla fördelen att ha ett golv utan trossbotten så det överflödiga vattnet kunde få droppa ner mellan springorna utan att det gjorde så mycket vilket var väldigt bekvämt.
 
Jag tror att ett rent och såpadoftande golv kommer göra lite för hemtrevnaden på torpet nu när det drar ihop sig mot inflyttning.
 

Och så fick jag hastigt och lustigt en helt ny ide! Jag kom nämligen på att jag ska bygga ett litet tak över ytterdörren. Jag vet inte vad såna kallas, skärmtak låter lite för modernt, vi kanske kan kalla den för en
minimal farstukvist? Sådana finns i varje fall på de gamla husen i Äskhults by så på vägen hem från torpet körde jag dit och mätte, fotograferade och ritade en mall för det här lilla taket. En sån ska torpet få tänkte jag! Fint va?
 

Nyanser av grått

$
0
0
Äntligen har jag flyttat in!

I det första flyttlasset till torpet fanns:
Ett par trasmattor
Ett par gamla vitmålade stolar
Täcke
Kudde
Madrass
Gamla sängkläder med spetsar
Samt en liten stege (för att jag skulle kunna ta mig upp på vinden och hämta tältsängen.)

Jag trodde det skulle bli fint med trasmattor, fina stolar och spetsar. Det blev det inte. Det blev gammelmormor-tantigt och framförallt väldigt fel.

Jag märkte däremot att jag gillar att sitta och gå på mitt gamla golv, trots att det är ojämnt och maskätet och dant.
 
 
Och att plocka blommor och sätta dem i en rostig konservburk, det är fint.

 
Det där patinerade och ruffiga, det är helt klart det jag vill ha i mitt hus.

Och så har jag målat pärlsponten!
Men först penslade jag duktigt alla kvistar med schellacklösning. Det gjorde jag inte på takbrädorna, där hade jag en grundfärg istället, får se om det straffar sig.. Det är första gången jag använder schellack och det är verkligen en märklig substans, framställd av sekret från en asiatisk lus. Det är röda flingor som om dom täcks med t-röd över natten löser upp sig och blir en vätska som ungefär liknar grillolja. Denna penslas alltså sedan på kvistar för att de inte ska kåda.

Sen var det dags för färg. Jag hade köpt Allbäcks linoljefärg den här gången, tidigare har jag bara använt Ottossons. Allbäcks späds inte med lösningsmedel vilket känns bra och dessutom tyckte jag att den var trevlig att måla med.

Foder och lister är jag som ni ser inte färdig med än men jag vill inte ödsla dyrbara sommardagar på dem, dagar som behövs till målning och utvändigt arbete på huset. Småpill inomhus kan jag ägna mig åt i höst tänker jag.

Det blir otroligt fint med linoljefärgen på väggarna, jag hade nog inte förstått att det skulle göra sån stor skillnad! Ett stort lugn lade sig med en gång över rummet och atmosfären blir på en gång både ålderdomlig och harmonisk.
Kanske blev den något mörk, lite svårt att veta efter bara en strykning dock. Det här är ett rum som bara har sol morgon och kväll och som aldrig kommer lysas upp av starka lampor och måste ju också inredas därefter.
 

Stora paneldagen

$
0
0
Äntligen har jag fått lite välbehövlig semester och hinner vara på torpet och greja lite. Jag har börjat sätta upp panelen och det visade sig vara lite svårare än vad jag trott. Det här är vad jag fick gjort den första dan. Men då ingick i och för sig två vändor till byggmarknaden och MYCKET kliande i huvudet.
 

Först klädde jag in väggen med vindpapp, sen spikade jag upp dropplisten som sitter längst ned på väggen och som killarna i bygghandeln hjälpt mig att såga till. Därefter snedsågade jag panelen i nederkant och satte upp den med några mm mellanrum mot dropplisten.

Jag har fyra olika bredder på panelbrädorna. Alla sitter med kärnsidan utåt. Jag har även lärt mig att de ska sitta så att träfibrernas riktning är nedåt, då blir de som fjäll och vattnet rinner av brädan istället för att rinna in i träet. Men i praktiken blev det lite si och så med den saken om jag ska vara ärlig.

Byggnadsvård på lasarettet

$
0
0
Den här semestern blev inte alls som jag tänkt mig, inte i närheten. Alla dagar jag skulle vara på torpet blev bara den där enda tisdagen. För jag blev sjuk, riktigt ligga inlagd på sjukhus-sjuk. Och jag har varit hemskt frustrerad över att kroppen inte vill samma sak som jag men ingenting kan jag göra åt det. En sak har jag insett iallafall och det är hur helt beroende man är av sin hälsa när man har så här fysiskt krävande projekt för sig. Jag kommer troligtvis snart bli helt frisk igen men tänk om jag inte blev det? Tänk om något skulle hända mig så att jag inte kunde fortsätta med torpet. Hemska tanke! De senaste veckorna har jag just inte kunnat göra annat än vara i torpet i mina tankar. Jag får inte sova där i kylan, inte göra något tungt arbete och inte andas in något olämpligt damm eller smuts. Nu ligger jag här alldeles passiv i en sjukhussäng och läser en Gård & torp inhandlad på Pressbyrån och inser att jag behöver vara mer rädd om min hälsa i framtiden. Så att jag håller länge till. För jag vill ju vara på torpet och påta i trädgården och sitta i gräset och dricka kaffe när jag är 90 också! Ett liv inomhus är ju inget liv jag önskar någon.

Så var rädda om er ni också kära läsare!

P.S Tidningen donerar jag till sjukhuset så att fler sjuklingar kan få lite tröst och byggnadsvården kanske nå lite nya grupper av människor.

Hälsa på

$
0
0
Kan ni bevara en hemlighet?

Berätta det inte för någon men idag rymde jag till torpet. Jag borde fortfarande vara hemma och vila men nu gick det inte riktigt längre. Och hur ska jag egentligen kunna bli frisk utan torpet?

Så jag åkte dit och bara var där.
Iakttog och umgicks med sensommaren.

Och jag försöker tänka att det är någon mening med detta, att jag behöver det här lugnet efter ett väldigt stressigt år. Och att kroppen vet när det är dags att sätta stopp och lugna ner sig lite.

Men innan jag åkte därifrån spikade jag ändå upp en bräda.
Bara en liten...
 
 
 
 
 
 
 

nya kläder

$
0
0
 
Jag hade hoppats kunna visa er bilder på ett torp klätt med panel i både norr och öster idag men regn kom och förstörde mina planer... Men nu kan jag i varje fall jobba igen vilket jag är väldigt tacksam över och de två senaste helgerna har jag varit på torpet och satt upp panel.

Förra helgen var min kära Frida där med mig och fungerade som min klon; en person till som kunde såga, klättra och spika.Vi fick klart gaveln men det tar lite tid! Och då är ändå inte läkten på ännu... Men att det tar tid beror förstås delvis på att varje bräda både sågats och spikats för hand. Efter bägge helgerna har jag haft en förfärlig träningsvärk!
 
 

Huset ser lite knasigt ut just nu i sina randiga kläder med det känns ändå mer "riktigt" med panel; som om det gått ifrån att vara närapå ett ruckel till att bli lite mer ombonat och beboeligt. Jag är stolt över det! Visst tappar det också något, den där riktigt ålderdomliga utstrålningen som det grånade timret har. Och den där nakna stommen som visar alla lappningar, lagningar och skavanker som ger huset karaktär och personlighet. Men att behålla stommen bar var ändå inget alternativ, det är den alldeles för skör för.

Höstbadaren

$
0
0
Idag har den här torparen ikläddd pyjamas och gummistövlar grävt sitt första potatisland.
Det blev NÄSTAN 4kvadratmeter stort.

Sen var hon så svettig och smutsig att det inte var mycket annat att göra än att trotsa hösten och ta ett dopp i sjön! Om man bara är tillräckligt varm går det ganska bra att bada en gråmulen dag i oktober också.
 
 
 
Jag är lycklig över att kunna dra ut på sommaren och för all tid jag får på torpet innan vintern. Och jag har tjuvstartat inredningen av köket, den som jag tänkt ägna mig åt först när rummet var helt färdigbyggt och färdigmålat. Men det var faktiskt så omysigt att bo där inne att jag behövde hitta på något för att inte helt tappa drömmen om det där mysiga torplivet. Med hjälp av lite gardiner, lyktor, stearinljus, blommor och min skruttiga gamla fotogenkamin har jag nu kunnat få det riktigt hemtrevligt!
 
 
 
 

Det lilla lilla taket

$
0
0
Panelen på torpets framsida blev färdig för länge sedan, ni har bara inte fått se bilder på det. Jag är löjligt nöjd med hur fint det blev, kan nästan inte tro mina ögon!
 
Sen det blev färdigt har jag inte varit på torpet men idag åkte jag dit igen för att sätta upp det lilla "taket" över dörren som jag filat på länge. Fast inte filat egentligen, snarare sågat ut med sticksåg.
Så här blev det i varje fall:
 
''
 
 
Är det fint eller blev det för mycket tycker ni? Jag har vant mig så vid torpets absolut funktionalistiska och strama yttre att minsta lilla dekoration känns prålig. Men det här är så mycket "pynt" det blir på mitt hus, det kan ni vara säkra på. Om inte annat så för att om man sågar sin snickarglädje för hand så är det ett ganska tidskrävande arbete, det kan jag tala om.

Nu lämnar jag torpet i händerna på snö, vind och vintersol och tänkte inte komma tillbaka förrän blommorna gör det. Så får vi se hur allt känns då.
 

GOD JUL mina kära byggnadsvårdsvänner!

P. S. I år önskar jag mig en klyvsåg i julklapp, vad önskar ni er? D.S.

Om att göra det svårt för sig

$
0
0
Mitt långa vinteruppehåll varade inte längre än till idag. En liten felbedömning där, det erkänner jag...

Men om december tänker vara både solig och varm och vi nästan inte har några föreläsningar i skolan- ja då tänker jag minsann åka till torpet!

Jag har satt upp läkt på norrsidan idag, sånt som tar sin lilla tid. Det finns lite olika svårighetsgrader på det här med läkt och paneluppsättning har jag märkt och det kan vara både barnsligt enkelt och rätt besvärligt. För mig blir det tydligt eftersom jag valt att göra på två olika sätt på huset respektive på tillbyggnaden, där den senare fått en mycket enklare lösning.
 
På den svåra delen ska läkten passas mot en snedställd bräda i överkant och mot den lutande dropplisten i underkant. För att få till rätt vinklar tillverkar jag små mallar som jag sedan sågar efter. Alla läktbrädor har dessutom olika längd och måste få exakt rätt mått så när som på nån mm om det ska bli snyggt... Pust!
 
 
 
 
På den lätta delen har jag skippat både dropplisten i underkanten och den liggande brädan i överkant. Där är dessutom väggen både plan och rak vilket innebär att alla läkt blir lika långa. Jag kan såga upp dem på löpande band i rak vinkel och det hela går jättefort!
 
 
 
Det kanske kan vara bra att tänka på för den som funderar på att byta panel...
 
 
 
 
 
 

Hur ett torp kan förändra ditt liv

$
0
0
Jag har fått ett nytt helgjobb, och det känns lite som att komma hem.
Det är i butiken på Slöjd & byggnadsvård Nääs och jag är så himla glad, tänk att jag ska få jobba på mitt favoritställe! Bland människor som älskar att prata om mullbänkar, lerklining och kärnfuru precis som jag.
Det känns faktiskt lite overkligt fortfarande, hur kunde det bli så här bra?

Jag tror faktiskt att det var torpet som hjälpte mig att få det. Erfarenheten som det har gett mig.
I kombination med lite teorier jag lärt mig i skolan kanske...

Samtidigt behöver jag bara prata en liten stund med mina kunniga nya kollegor för att inse hur mycket det är som jag INTE kan. Men det fina med det här jobbet är att jag samtidigt som jag (förhoppningsvis) är till lite nytta kommer lära mig en väldig massa nya saker. Hur bra kan det bli?
 
 
En glad byggnadsvårds-Lotten får illustrera den här goda nyheten.
 

Tapeter från Kvarnbyn

$
0
0
Förra helgen var det "jul i Kvarnbyn" med massa hantverkare som ställde ut, öppna museer mm. Lim & handtryck var också öppet och där kunde man bl.a. få en visning av deras tryckmaskin, den sk rosenmaskinen, och lära sig tapetsera med deras tapeter som ju ska kantskäras innan uppsättning. Det här får ni inte missa nästa år om det blir av då igen, det var supertrevligt! Och Kvarnbyn är ju en av de absolut mest spännande och fina miljöerna i Göteborgstrakten.
 
Jag besökte Mölndals stadsmuseum för första gången också, det är ett kulturhistoriskt museum med mycket roliga prylar och inredda miljöer från olika tidsepoker och är väl värt ett besök. I museibutiken fanns mycket skoj att köpa och bland annat sålde de tapeter från Lim & handtryck med ett mönster ifrån Kvarnbyn. Tapeten finns inte i deras vanliga kataloger och kostar lite mindre. Ett litet tapet-tips alltså till den som vill ha Lim & handtrycks tapeter men inte riktigt har råd med de vanliga kollektionerna.
 
Tapeten har ett mönster från ca 1870-tal och finns i två färgsättningar; ultramarin på ofärgat papper och vitt tryck på beigefärgat papper. Den passar nog finfint i ett 1800-tals torp tror jag! (Och ja, jag har förstås funderat på om den skulle passa i mitt torp...)
 

Fulhetens försvar

$
0
0
Efter att en lärare på min utbildning hävde ur sig att han tyckte att mitt torp såg ut som något ur Twin Peaks (och inte på ett bra sätt) har jag funderat lite. Varför måste alla torp vara perfekta och gulliga egentligen? Kan dom inte få vara lite brokiga, egenhändigt lagade och märkta av tiden? Att de står kvar och används måste ju trots allt vara det viktigaste och inte att de uppfyller "bilden av det perfekta torpet". Eller?

I modern antikvarisk anda har jag nu (lite trotsigt) börjat försvara torpets "fulhet" (som jag ju på sätt och vis tycker är finhet). Som plåttaket till exempel, måste det verkligen bytas ut? Varför måste ett 1800-tals torp ha lertegel, spån el dyl på taket? När denna fantastiska sinuskorrugerade plåt har gjort så mycket gott för torpet och är minst lika äkta som något annat?

Sån här blir man av att studera till antikvarie men kanske är det bra? Att se värdet i alla tillägg på en byggnad gör ju renoveringen/ restaureringen både enklare och billigare! Inget behöver ju bytas ut, endast lagas och underhållas... Perfekt ju!

Nu tänker jag på allvar försöka omvärdera plåttaket och fundera över om det går att behålla och hur man i så fall underhåller det. Kan man måla det kanske? Tips mottages tacksamt! Vem vet, kanske byter jag ändå ut det så småningom men då har jag ju åtminstone tänkt över saken ordentligt.

mmm...plåt!
 
 
 
 

Naturens krafter

$
0
0
Idag åkte jag till torpet för att se efter så att inte Egon hade ställt till med några hyss. Det står ju några gamla träd nära huset som skulle kunna göra en del skada om de blåste ned åt fel håll.
Tack och lov hade de inte gjort det!
Men en del av det virke som jag har liggande utomhus hade surfat iväg ett par meter
och så hade detta hänt:
 

Jag blev så full i skratt för det såg ju hemskt roligt ut! Men om jag hade legat och sovit där inne när den blåste omkull hade jag nog inte varit lika glad. Antagligen kommer jag inte vara så full i skratt den dagen då jag ska försöka få upp den på alla fyra igen heller...
 
I övrigt var det idylliskt vackert. Det var roligt att få se torpet inbäddat snö!
 
 
 
 
 
 
 

Nåt för dom som väntar

$
0
0
Gud, uppfinn nåt nytt som gör det lätt att hålla ut...
 
Visst räcker det med att man har passerat årsskiftet för att man ska få börja drömma om blommor?
Här i Göteborg blommar faktiskt snödroppar, är det inte redan vår då? Typ?

Jag har iallafall lånat ett par trädgårdsböcker på biblioteket och tjuvstartat våren lite.

Den ena handlar om Tasha Tudors trädgård och är nog väldigt inspirerande för vem som helst som gillar trädgårdar och alldeles mitt i prick om man har en grå liten stuga i en solig backe och önskar en trädgård med ett överflöd av gammaldags växter...

Efter bara en kort stunds läsning insåg jag att jag:
1) absolut måste anlägga en förjätmigej-stig
2) absolut måste ha en stor älvring av vita fjädernejlikor runt den gamla björken mitt på tomten
3) antagligen blir tvungen att göra en stensatt terass med trappa bakom huset där trädgården sluttar ner mot sjön...
 
De här bilderna från "Tasha Tudors trädgård" hittade jag på nätet:
 
 
Sen läste jag den här lilla pärlan, nåt för den som liksom jag tycker om den där blandningen av natur och kultur som finns i gamla övergivna trädgårdar. Boken är skriven på 80-talet av en kvinna som ägnat sig åt att inventera trädgårdar som varit övergivna länge, mest tillhörande torp och mindre gårdar. Här möter man dem allihopa; vintergrönan, syrenen, trädgårdsirisen, brandliljan och den dubbla påskliljan. Alla växter från förr som överlevt länge, länge utan kärlek och omsorg, bland annat på mitt eget torp. Själv blir jag väldigt sugen på att lära mig ännu mer om gamla kulturväxter och kanske ge mig ut och inventera lite på egen hand.
 
 
 

Inget märkvärdigt. Ganska märkvärdigt.

$
0
0
När man renoverat färdigt alla sina fönster och inte vet vad man ska ta sig till med sitt stora byggnadsvårdsabstinens så här års så kanske det kan vara en bra ide att börja slöjda?
Själv arbetar jag ju numera i en byggnadsvårds- OCH slöjdbutik och känner mig därför manad att utforska slöjdkonsten lite närmare. Mitt första försök blev att prova på luffarslöjd. Jag tycker det är fint och faktum är att luffarslöjdade föremål borde passa rätt bra in i en liten allmogestuga som min.

Dessa kreationer slöjdade jag ihop ganska kvickt och jag känner mig riktigt nöjd! De ska nog få hänga i köket på torpet tror jag. Eller i sovrummet kanske, om jag någongång får ett sånt.
 
 
Krokar är bra att börja med, de är små och enkla men ändå användbara. Allt man behöver för att sätta igång är en tång och trådar i två tjocklekar. Och jag tänker att ibland behöver kanske inte det man gör vara så märkvärdigt, man blir lycklig bara av att göra något med sina händer.
 

Snödropp

$
0
0
Jag tänker mig att vårvinter har ett samband med snödroppar. Och att snödroppar i sin tur har ett samband med snödropp från taket. Och jag tänkte mig att detta antagligen hände just nu på torpet och jag hade rätt.
 
Om det finns en årstid mellan vinter och vår så är den alltså nu, åtminstone här. Och hos mig betyder vårvinter beskärning av äppleträd, kalkning av fruktträd, rosor, pioner och syrener och rensning av fågelholkar. Och upptäckten att de flesta hade valt mossa men att en familj hade byggt sitt lilla bo av löv.
 
Och vad jag tycker om den här känslan av att vara ett med en plats. Vad jag är lyckligt lottad som får känna den och vad synd det är att inte fler får det. Jag föreställer mig att detta är att bo- på riktigt. Att människor inte är gjorda för att bo i betongkuber. Men vad vet jag om andras drömmar... Jag vet bara att i ett gammalt hus som måste underhållas och med en trädgård som gränsar till vildmark bor man med hela kroppen.
Och att kroppen och själen hänger ihop.
 
 

Litet skrivbord

$
0
0
Jag var på kurs för ett tag sen, en grundkurs i finsnickeri på Slöjd och byggnadsvård Nääs. Jag försöker att bara gå kurser som jag ska ha någon praktisk användning av på torpet efteråt och för att gå den här kursen var min ursäkt att jag behövde komplettera det här gamla skrivbordet.
 
 
Jag fick bordet eftersom det saknar låda och är allmänt slitet men det är riktigt gammalt, handgjort och välarbetat och förtjänar att leva och brukas vidare tycker jag.
 
Det visade sig när jag anlände till kursen att någon redan hade tänkt på det här med gamla skrivbord som förlorat sin låda. Någon som Lars Sjöberg till exempel. Han hade faktiskt skrivit flera böcker om min låda redan. Tack Lars! Därmed fick jag snabbt ritningar på en passande låda som bara var att anpassa efter måtten på mitt skrivbord.
 
 
Det blev först mycket mätande, ritande, sågande och hyvlande och sedan zinkades lådans delar ihop. Till min hjälp hade jag japansåg och stämjärn.
 
 
Även om jag tycker bäst om att jobba med handverktyg, (stämjärn är lite av en favorit), så var det väldigt nyttigt att lära sig hantera de stora maskinerna; bandsåg, cirkelsåg och plan- och rikthyvel. Jag har sån respekt för dessa maskiner och har tänkt att det är bäst att undvika dem i möjligaste mån. Men det gick faktiskt fort att bli trygg i att använda dem och de ökar ju möjligheterna att jobba lite snabbare och lite större om man vill. Och framförallt ökar det förståelsen för vad snickeri idag innebär egentligen. Och förståelsen för vad handgjort innebär...
 
Det här borde jag gjort för länge sen och jag kan verkligen rekommendera att gå en snickerikurs!
 
En knopp och två lager färg senare ser bordet ut så här:
 
 
Det blev lite väl vitt, jag hade tänkt mig det ljusgrått, och så behöver det strykas en gång till men annars ser det ju ganska bra ut tycker jag.

Mellan raderna

$
0
0
Jag är inte lika mycket på torpet som vanligt och jag har mina skäl. Jag kanske berättar om dem snart.
Det blir enstaka dagar med enstaka aktiviteter just nu.
Ställa den omkullblåsta husvagnen upp igen. Plantera en massa små lökar och plantor som jag fick gräva upp hos en snäll granne. Elda upp den enorma högen med gammalt skräp som samlats utanför tomten under många år. Premiärbada. Sätta potatis. Där är jag nu.
Jag frågade min morbror som brukade sätta potatis med min morfar bonden. Han sa att de alltid satte den 1:a maj. En fot mellan knölarna och två mellan raderna. Så ville jag också göra, även om min potatisåker bara blev 4 kvadrat och 1:a maj blev den 3:e. Stora bonde-fötter fick det bli och jag tog jättestövlarna på. 3x5 potatisar är nu satta. Mitt livs första. Må de nu trivas.
Kunde även sätta min lilla vinbärsbuske som jag drivit upp från sticklingar och MÄNGDER med blomfröer. Jag satsar som vanligt på lätta sorter i stora mängder. I år dessutom enbart såna som inte behöver förkultiveras.
 



Än så länge är det bara trädgård och inget hus alltså.

Innaför tröskeln

$
0
0
Nu har jag försiktigt klivit innanför tröskeln och så smått börjat ägna mig åt huset igen.
 
 
Det första jag vill är att göra köket till en ljus, varm, trygg och ombonad plats där jag kan trivas. Än så länge har jag städat, tätat mot drag och tagit ner det stora snåret av snöbär utanför fönstret så att mer ljus ska komma in genom fönstret. Och så har jag inrett lite.
 
 
Den gamla kommoden som följde med vid köpet har kommit till användning igen och har nu blivit min tvätt- och städmöbel. Även den gamla städutrustningen fanns i gömmorna; disktrasan i linne har jag köpt ny men allt annat så som borstar, skyffel, diskbalja o dyl fanns i huset.
 
 
För att få en lite trevligare och rymligare matplats ställde jag dit ett större bord. Det gamla ådringsmålade klaffbordet har jag haft hemma på vinden i många år och nu tänkte jag testa och se om det passade på torpet. Det är väldigt slitet och jag har varit helt inställd på att måla om det alternativt täcka det med en stor linneduk. men när jag ställde dit det kändes det fullkomligt rätt. Ingen duk kommer i närheten av det här bordet!
Konstigt nog äverkar det vara större risk att möbler och föremål är för "fina" för min smak än tvärt om. Men riktigt hur väl mågot passar vet jag inte förrän det står på plats vilket gör det lite svårt att köpa saker till torpet. Tur då att det mesta är hittat och återvunnet!
 
 
 
 
 
 
 

Beslut i takfrågan

$
0
0
Jag har tänkt mycket på det här med taket och vad jag ska göra med det och jag har funderat på att behålla det nuvarande plåttaket men insett att det inte är i något vidare skick. Det har hål och otätheter och har nog faktiskt gjort stt. Jag har också övervägt att lägga pannplåt på taket istället för den nuvarande sinuskorrugerade och har till och med försökt undersöka hur vanligt förekommande det är med pannplåt på taken i Marks kommun. Har det varit vanligt? Ja, jag hittade det faktiskt här och var när jag började leta, så det finns. Men det verkar bara ligga på ladugårdar och den sinuskorrugerade är väldigt mycket vanligare.
 
Sen funderade jag på tegel. Jag har en bild av att gammalt enkupigt tegel är lite knivigt att lägga och att det lätt kan gå sönder om man kliver på pannorna. Dessutom kostar gamla enkupiga pannor lite att köpa nuförtiden eftersom de är ganska populära. Tvåkupigt då? Så förfärligt fel är det väl ändå inte? Och det var då jag kom på det. Fråga mig inte hur jag inte kan ha tänkt på detta tidigare men för många år sedan när min mamma la om taket på logen på vår släktgård bytte hon ut det gamla tegeltaket mot ett plåttak. Och jag tjatade på henne om att vi skulle spara de gamla pannorna. En del sålde hon men en hel del blev också sparade. Idag var jag där för att titta på dem och hittade drygt 1500 pannor. Med nockpannor och allt. Det är alltså tvåkupigt lertegel från Nabbensberg. Färdigpatinerat och jättefint. Och det är gratis och har en gång använts på mormor och morfars gård. Jag tror bestämt att saken är avgjord! Hur jag ska lösa detta praktiskt vet jag inte än. Kanske behöver takkonstruktionen förstärkas om den ska orka bära ett tegeltak som ju väger bra mycket mer än plåt. Men jag tar ju som vanligt en sak i taget och det ska nog gå att lösa på nåt sätt.
 
 
 
 
 
Viewing all 150 articles
Browse latest View live